Fabrikant van: lijmen, verven, inkten, hobby- en schoolproducten

Chemische fabriek

Bovenstaande foto is in 1958  gemaakt in de winkel “de Goede huishoudelijke artikelen” aan de Middelweg 31 te Uitgeest. Mevr. de Goede-Velzeboer staat hier achter de toonbank.

Collall Chemische Fabriek (1949)
Onder de naam Collall Chemische Fabriek werd het bedrijf in 1949 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met als vestigingsplaats Haarlem. De oprichter had een nieuwe ontdekking gedaan toen hij zijn houten zeilboot (16 M2) met een kunststof hars wilde 'inpakken'. Met de kunststof hars konden ook zeer goede lijmverbindingen gemaakt worden en al snel werd de merknaam COLLALL geboren.

Eerste productie
Een internationaal klinkende naam welke een samenvoeging is van het franse COL(ler) hetgeen lijmen betekent en ALL wat natuurlijk het Engels is voor alles. De fabriek werd gestart aan de Westergracht in Haarlem. In hetzelde pand bevond zich de oude Zeepfabriek Gebr. Kruijer. Deze zeepfabriek is kort daarna ter ziele gegaan. In een oude dubbelwandige tank uit een voormalige chocoladefabriek werd met de productie van de transparante universeellijm begonnen. De lijm werd alleen in tubes afgevuld en wel in de volgende maten tubes van 12 ml, 30 ml en 65 ml. De tubes vonden hun weg naar scholen, kantoorvakhandels en warenhuizen. Kort daarna werd het assortiment uitgebreid met de zogenaamde Lijmcement : een extra gevulde en sterke variant van de transparante universeellijm.

Publiciteit

Publiciteit
Collall werd al snel een bekende merknaam en kwam mede door de eigenzinnigheden van de toenmalige eigenaar veel in de publiciteit. Met name onstond veel ophef over de eerste sluikreclame. Tijdens de Wereldkampioenschappen Wielrennen werd een team van 7 studenten ingehuurd om met een bord met een letter de Nederlandse ploeg aan te moedigen. Tezamen vormden de letters het woord HOLLAND. Zodra de camera's langs deze studenten kwamen draaiden nr. 1, nr. 6 en nr.7 hun letter om zodat het woord COLLALL in beeld kwam.

Andere publiciteit trekkende Collall annekdotes zijn:

  • De grote Snorrenplakwedstrijd in Haarlem m.m.v Godfried Bomans en Johnny Kraaijkamp (zie krantenknipsel).
  • De snelle reparatie van het 'Amsterdammertje' etc.

Snorrenplakwedstrijd


Huidige pand Collall

Na een grondige verbouwing in 2018 is dit het huidige pand aan de Electronicaweg 6 in Stadskanaal


Copyright 2022 - Login - Webba -
Privacy Verklaring - Wijzig cookie instellingen